пʼятницю, 25 листопада 2016 р.

Лист другу - 5

Ось знову пишу Тобі, мій друже! Осінь ґвалтовно добігає свого кінця, а я ще не розповіла про всі чернівецькі вистави, даровані жовтнем. Хоч і сьогоднішнього листа розпочну не з них, а з дня вчорашнього, листопадового. 

Вчора я була на концерті Наталки Половинки чи, точніше, за її визначенням, на виставі - "Пісні вітру. Український романс", яку вона виспівувала з думкою про Володьку Кучинського, з офірою, щоб ще зібрати кошти на його лікування. На сцені Наталка про це не промовила ні слова. Та й навіщо? В залі Львівської філармонії не було випадкових людей, всіх об'єднала біда і віра, що все буде добре. А, Наталка на сцені ностальгійно-ніжно виспівувала своє життя, водила нас дорогами свого дитинства. Під її спів, мабуть, кожному думалося про своє. Я дивилася на вишукано вбрану Наталку - ця біла сукня їй неймовірно личить. Справжня оперна діва. А, в голові крутиться фраза Марії Заньковецької, яку вона дарувала Борису Романицькому: "Ти - орлятко з мого гнізда". Наталка - не орлиця, швидше - розкішна орхідея, яка первоцвітом неповторності буяла у садку Кучинського. Тепер аж лячно подумати, що у Львові могло не бути театру, створеного Володимиром Кучинським, який творив наш світ, на якому ми зростали, щоб піти кожен своїм шляхом. Ось і Наталка вибрала свій, в якому переплелись і слово і, голос.





Так тремтливо звучить: "А молодість не вернеться, не вернеться вона". Ми вгналися в роки та, молодість нікуди від нас не втекла, вона просто дає плоди голосом, який летить до небес, спогадами світлими... бо дивовижні люди живуть на нашій стражденно-незнищенній Україні. Тут у Львові ми хникаємо, що немає театру, а з одного "гнізда" Кучинського скільки дивовижних митців пішло творити світом! Наталка Половина, Ліда Данильчук, Олег Драч, Мар’яна Садовська, Місько Барбара, Оксана Цимбал, Юрко Мисак, Дарця Зав’ялова... усіх не перелічити. Стільки талановитих людей спокійно, як любить казати Куча, "бавиться" в театр. За ними не втомлюєшся спостерігати і радіти кожній їхній роботі.

Галя Канарська

Світлини Анастасії Канарської

Немає коментарів:

Дописати коментар